Mozgáskorlátozott személyek parkolása

A mozgáskorlátozott személyek parkolására vonatkozó szabályokat a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló 218/2003. (XII. 11.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 8. § (1) bekezdése szerint: „Használatkor az igazolványt a mozgásában korlátozott személyt szállító jármű szélvédője mögött úgy kell elhelyezni, hogy előlapja a hatályosság és a jogosultság ellenőrzése céljából látható legyen. Az igazolványt az ellenőrzésre jogosult személy felszólítására ellenőrzés céljából át kell adni”.

A Korm. rendelet 11. § (1) bekezdése értelmében az igazolványban foglaltak adattartalmát, érvényességét, hatályát, jogszerű használatát a közterület-felügyelő is jogosult ellenőrizni. A közterület-felügyelő az igazolványt a helyszínen elveszi, ha az igazolvány érvénytelen, vagy megalapozott gyanú van arra, hogy az igazolvány hamis, meghamisították, vagy azzal más módon visszaéltek.

Az igazolvány érvényességét a használójának érdemes rendszeresen ellenőrizni, mivel az érvénytelen igazolvány díjmentes parkolásra nem használható.

Amennyiben az ellenőrzés során az igazolvány nincs kihelyezve a jármű szélvédője mögé, vagy nem ellenőrizhető módon van kihelyezve, vagy az igazolvány érvénytelen, úgy a közterület-felügyelő pótdíjat szab ki.